Tanda-Tanda Mengesan K4nser Pangkal Rah1m. Semua Wanita Perlu Ambil Tahu Hal Ini!

Tanda-Tanda Mengesan K4nser Pangkal Rah1m – K4nser pangkal rah1m ini mempunyai tahap (level) untuk dikesan bahawa penyak1t itu sudah mencapai tahap yang keberapa. Masih baik stabil atau sudah kritikal. Bah4ya! Semua wanita perlu ambil tahu hal ini.

Kadang-kala ramai remaja sekarang yang mempunyai penyak1t dan mudah allergic. Kebanyakan sabun tidak sesuai. Bakteria mudah membiak dan mengakibatkan vag1na seseorang itu menjadi gatal-gatal. Jadi ubati segera agar tidak mencapai tahap sehingga boleh mendapat penyak1t yang tidak sepatutnya.

Berbanding dengan k4nser organ reproduktif wanita yang lain, wanita yang menghidap k4nser pangkal rah1m sering dapat mengesan penyak1t mereka pada peringkat awal. Ini disebabkan pangkal rahi1m terletak di dalam far4j [vag1na]  yang apabila berlaku penyak1t k4nser, perd4rahan yang berlaku boleh dikesan hampir serta merta.

Di kebanyakan negara-negara maju, hampir 75% daripada wanita-wanita yang dikesan menghidap penyak1t k4nser pangkal rah1m dapat dikesan pada peringkat awal.

Terdapat dua jenis utama bar4h pangkal rah1m iaitu:

Squamous cell carcinoma

Squamous cell carcinoma adalah bar4h pangkal rah1m sering berlaku. Ianya bermula dari dalam sel skuamus atau kulit seperti sel di pangkal rah1m.

Adenocarcinoma.

Adenocarcinoma adalah jenis bar4h pangkal rah1m yang jarang berlaku; ia bermula dari dalam sel glandular. Selain itu, bar4h pangkal rah1m boleh dibahagikan kepada microinvasive atau invasive.

Walau bagaimanapun , di negara kita peratusan ini adalah lebih rendah disebabkan oleh sikap dan pengetahuan masyarakat kita yang masih rendah. Apa yang paling penting adalah, wanita-wanita tersebut perlu segera mendapatkan pemeriksaan lanjut dari Pakar Sak1t puan jika sekiranya terdapat tanda-tanda yang mungkin berkaitan dengan k4nser pangkal rah1m.

Kebanyakan wanita yang menghidap k4nser pangkal rah1m mengalami salah satu ataupun kombinasi gejala-gejala berikut:

 • Perd4rahan selepas hubungan intim  (“postcoital bleeding“)
 • Keluar lendir berd4rah dari kemalvan.
 • Perd4rahan di pertengahan kitaran haid.
 • Perd4rahan dari kem4luan setelah disahkan putus haid.
 • Hilang selera makan
 • Turun berat badan yang mendadak

Di antara faktor-faktor yang menjadikan seseorang wanita itu boleh menghidap k4nser pangkal rah1m adalah:

 • Hubungan intim pada usia muda
 • Jangkitan v1rus HPV ber1siko tinggi
 • Mer0kok
 • Wanita dari golongan susah ataupun miskin.
 • Keadaan yang menyebabkan sistem pertahanan badan menjadi rendah seperti penyak1t A1Ds, pesak1t yang menjalani pemindahan buah pinggang dan lain-lain.
 • Wanita yang mempunyai pasangan yang ramai.
 • Wanita-wanita yang tidak menjalani ujian pap smear boleh dikategorikan sebagai golongan yang ber1siko mengidap k4nser pangkal rah1m sebab kajian telah menunjukkan bahawa ujian pap smear boleh mencegah k4nser pangkal rah1m.

Kaedah Raw4tan K4nser Pangkal Rah1m

Terdapat 3 jenis raw4tan yang boleh diberikan kepada wanita-wanita yang mengidap k4nser pangkal rah1m. Tiga jenis raw4tan utama tersebut adalah :

a. Pembed4han
b. Raw4tan Radioterapi
c. Raw4tan Kemoterapi

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Islamik Info

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @IslamikInfoMedia

 

 

Sumber : Myinfoharian

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*