Tahukah Anda Kucing Juga Sebenarnya Stress Dengan Perangai Manusia?

Percaya atau tidak, sebenarnya kucing juga mengalami kemu rungan atau depr3si. Kajian menunjukkan kemu rungan pada kucing pertama kalinya dikenalpasti pada tahun 1990an.

Sebab-sebab kemu rungan pada kucing antaranya ialah masalah kesihatan atau jika berlaku sesuatu yang di luar dari kebiasaan hidupnya seharian seperti mengubah perabot, berpindah, kehilangan keluarganya atau orang2 yang rapat dengannya.

Berikut ialah checklist atau tanda2 kucing kemu rungan:

Mereka Tidak aktif seperti selalu, kurang bertenaga atau tidur sepanjang masa, mula bersembunyi seperti di bawah katil, disudut bilik dan mengelakkan diri dari berkomunikasi dengan anda. Kurang berminat dengan makanan hariannya atau gagal menghabiskan makanan di dalam pinggannya seperti selalu. Kurang atau berhenti membersihkan dirinya

Mula kencing (spraying) atau tidak lagi menggunakan litter box dengan sempurna. Agresif, menunjukkan karekter luar biasa seperti menggigit, mencakar dan berkelakuan seperti hissing. Kerap mengiau dengan suara yang tinggi atau luar biasa apabila sesuatu yang rapat dengannya hilang, tiada atau -mati seperti kucing atau anjing yg lain dan orang (seperti adik beradik, ibu bapa kita). Kerap meronda keliling rumah seolah-olah mencari sesuatu yg hilang.

Bagaimana mengatasinya?

Kucing yang murung sering akan menjadi lemah dan perlu diberi perhatian supaya tidak menjurus kepada penyak1t lain seperti demam dan dehydrate (kekurangan air dalam badan).

Periksa rumah anda dan ingatkan kembali atau perhatikan jika berlaku sebarang perubahan dalam hidup si Comel seperti menukar pasir kucing dan makanannya kepada yang baru. Buat sementara waktu tukarkan makanan dan pasirnya kepada jenama yang lama. (Oleh sebab itu DC sering mengingatkan kepada pembeli pasir dan makanan kucing yang DC jual, supaya lakukan perubahan secara perlahan-lahan (bukan mendadak) dengan mencampurkan pasir atau makanan yg lama kepada pasir atau makanan yang baru sedikit demi sedikit sehingga si Comel berasa selesa dengan perubahan tersebut. Lakukan walaupun ia mengambil masa seminggu)

Pantau diri kita bagaimana kita berkomunikasi dengan si Comel kebelakangan ini. Mungkin kita ada masalah peribadi dan tanpa sedar kita sering mengherd1k dan bercakap kasar dengan si Comel. Cuba berubah kepada keadaan yang lebih ceria apabila kita bersama si Comel.

Paling penting, bermain lah dengan si Comel. Luangkan masa sekurang-kurangnya 15 minit untuk berinteraksi dengannya. Permainan yg mudah ialah dengan menggunakan teaser. Buat si Comel melompat ke sana ke mari dari masa ke semasa supaya dia tidak bosan.

Berusahalah membelai, mend4kap atau menyikat si Comel dengan kerap. Ini memberikan keyakinan dan perlindungan untuk membuat si Comel berasa selamat dan disayangi

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Islamik Info

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @IslamikInfoMedia

 

 

Sumber : Dukulangsat

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*