Inilah 7 Surah Dalam Al-Quran Berupaya Mendatangkan 7 Jenis Kebaikan

Banyak cerita-cerita yang kita dengar tentang kelebihan surah-surah di dalam Al-Quran. Namun setelah menilai, berikut antara surah-surah yang didapati disebutkan dengan jelas di dalam riwayat-riwayat yang dipercayai.

#1. Surah Al-Fatihah Menceg4h Bah4ya Dan Berupaya Menjadi Penyembuh

Dalam Syarh Riyadhus Solihin (4/ 671), Syaikh Muhammad bin Shalih Al ‘Utsaimin menyatakan ada dua syarat Al Fatihah boleh dijadikan bacaan ruqyah(penyembuh) iaitu:

Pertama, orang yang membacanya mengimani bahawa bacaan tersebut adalah ruqyah yang bermanfaat.

Kedua, dibacakan pada orang sak1t yang mengimani kalau ruqyah dengan Al Fatihah bermanfaat.

Hal ini berdasarkan suatu kisah yang benar terjadi pada zaman Rasulullah SAW.

#2- Surah Al- Baqarah Menceg4h Sya1tan Masuk Ke Dalam Rumah

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

لَا تَجْعَلُوا بُيُوتَكُمْ مَقَابِرَ، إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْفِرُ مِنَ الْبَيْتِ الَّذِي تُقْرَأُ فِيهِ سُورَةُ الْبَقَرَةِ

Maksudnya: “Janganlah menjadikan rumah kamu seperti perku buran, sesungguhnya sya1tan l4ri daripada rumah yang dibaca padanya surah al-Baqarah”. (Riwayat Muslim , no. 780 – Status Hadis Sahih)

#3- Allah Suka Kepada Orang Yang Membaca Surah Al-Ikhlas

Diceritakan bahawa seorang lelaki yang menyertai per4ng telah membaca Al-Quran dalam solatnya dan mengakhiri bacaannya dengan Surah Al-Ikhlas. Kisah itu diceritakan oleh sahabat lain kepada Nabi SAW. Apabila ditanya lelaki tersebut, beliau memberitahu bahawa beliau sangat menyukai surah Al-Ikhlas, lalu Rasulullah SAW memaklumkan semula kepada lelaki tersebut bahawa Allah juga sangat menyukai dirinya.

Dari intisari cerita di atas, dapat difahami bahawa orang yang selalu membaca, memahami dan membiasakan diri membaca Surah Al-Fatihah disukai oleh Allah.

#4- Surah Al-Mulk Menc3gah S3ksa Ku bur

“Dari ‘Abdullah bin Mas’ud, ia berkata, “Barangsiapa membaca “Tabarokalladzi bi yadihil mulk” (surat Al Mulk) setiap malam, maka Allah akan mengha langinya dari s3ksa ku bur. Kami di masa Rasulullah SAW menamakan surat tersebut “al Mani’ah” (pengha lang dari s1ksa ku bur). Dia adalah salah satu surah di dalam Kitabullah. Barangsiapa membacanya setiap malam, maka ia telah memperbanyak dan telah berbuat kebaikan.”(HR. An Nasai dalam Al Kabir 6/179 dan Al Hakim. Hakim mengatakan bahwa sanad hadis tersebut sahih)

#5- Surah Al-Kahfi Menceg4h Dari F1tnah Daj jal

Dari Abu Darda’ RA, ia berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda,

مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْفِ عُصِمَ مِنَ الدَّجَّالِ

“Siapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surat Al-Kahfi, maka ia akan terlindungi dari Daj jal.” (HR. Muslim no. 809 – Status hadis sahih)

#6- Surah Al-Alaq, Surah Ikhlas Dan Surah An-Nas Mendatangkan Keamanan Ketika Tidur (Menceg4h Ganggvan Sya1tan)

Dari Aisyah RA bahawa Rasulullah SAW apabila akan tidur, beliau meniup di kedua tangannya, membaca surah mu’awwidzaat (surah Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-Naas) lalu mengusapkan kedua tangannya pada tubuhnya. (Muttafaqun ‘alaih)

Dalam riwayat lain oleh Bukhari dan Muslim disebutkan bahwa Nabi SAW apabila menghampiri tempat tidurnya, beliau menyatukan kedua telapak tangannya kemudian meniupnya, lalu membacakan pada keduanya,

“Qul huwallahu ahad, Qul a’udzu birobbil falaq, Qul a’udzu birobbin naas.” Kemudian beliau mengusapkan kedua telapak tangannya ke seluruh tubuhnya yang dapat ia jangkau. Beliau mulai dari kepala, wajah, dan bagian depan tubuhnya. Beliau melakukan itu tiga kali. (Muttafaqun ‘alaih) (HR. Bukhari, no. 6320 dan Muslim, no. 2714)

#7- Al – Kauthar Menceg4h Dari Haus Di Akh1rat

Terdapat hadis dalam sahih Muslim, dari Anas bin Malik, ia berkata, suatu saat Rasulullah SAW di sisi kami dan saat itu beliau dalam keadaan tidur ringan (tidak nyenyak). Lantas beliau mengangkat kepala dan tersenyum. Kami pun bertanya, “Mengapa engkau tertawa, wahai Rasulullah?” “Baru saja turun kepadaku suatu surah.” Lalu baginda membaca,

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ (إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الأَبْتَرُ

“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu nikmat yang banyak. Maka dirikanlah solat kerana Rabbmu; dan berqurbanlah. Sesungguhnya orang-orang yang membenc1 kamu dialah yang terpvtus” (Surah Al Kautsar 108:1-3).

Kemudian beliau berkata, “Tahukah kalian apa itu Al Kautsar?” “Allah dan Rasul-Nya yang lebih mengetahui”, jawab kami. Rasulullah SAW bersabda,

فَإِنَّهُ نَهْرٌ وَعَدَنِيهِ رَبِّى عَزَّ وَجَلَّ عَلَيْهِ خَيْرٌ كَثِيرٌ هُوَ حَوْضٌ تَرِدُ عَلَيْهِ أُمَّتِى يَوْمَ الْقِيَامَةِ آنِيَتُهُ عَدَدُ النُّجُومِ فَيُخْتَلَجُ الْعَبْدُ مِنْهُمْ فَأَقُولُ رَبِّ إِنَّهُ مِنْ أُمَّتِى. فَيَقُولُ مَا تَدْرِى مَا أَحْدَثَتْ بَعْدَكَ

“Al Kautsar adalah sungai yang dijanjikan oleh Rabbku ‘azza wa jalla. Sungai tersebut memiliki kebaikan yang banyak. Ia adalah telaga yang nanti akan didatangi oleh umatku pada hari k1amat nanti. Bejana (gelas) di telaga tersebut sejumlah bintang di langit. Namun ada dari sebahagian hamba yang tidak b1sa minum dari telaga tersebut. Allah berfirman: Tidakkah engkau tahu bahawa mereka telah berbuat bid’ah sesudahmu.” (HR. Muslim no. 400 – Hadis sahih).

Kesimpulannya, beramal lah dengan surah-surah yang sudah nyata disebutkan kelebihan tentangnya. Terlalu banyak cerita-cerita tentang kelebihan surah yang tersebar namun apabila diperiksa ternyata tidak ada riwayat yang benar-benar sahih tentang perkara tersebut. Contohnya Surah Al-Waqiah, jika diamalkan maka tidak akan dit1mpa kefak1ran, akan dimurahkan rezeki dan sebagainya.

Bukanlah bermakna ia tidak boleh diamalkan, namun beramal tanpa panduan dan dasar yang benar adalah suatu yang dil4rang dalam Islam dalam hal ibadah. Beramal sahaja secara biasa tanpa beriqtikad kerana ia mampu memberi sekian-sekian kelebihan yang dimahukan. Atau lebih baik, berdoa dan minta sahaja terus kepada Allah, InsyaAllah akan dimakbulkan.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Islamik Info

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @IslamikInfoMedia

 

 

Sumber : Islam Itu Indah

Apa kata anda?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*